Treenaa lukutaitoasi!

URHLukutaito on taito siinä missä esimerkiksi mikä tahansa urheilulaji, pelaaminen tai kädentaito. Se tarkoittaa, että lukutaitoa voi treenata ja lukutaito paranee treenaamalla. Se voi myös tarkoittaa sitä, että hyväkin lukukunto rapistuu, jos ei harjoittele. Ylikuntoon lukemalla ei taida päästä! Lukutaito paranee, mitä enemmän luet.

Jos alat treenata jotakin urheilulajia, sinun pitää miettiä, mitä osa-alueita erityisesti pitää harjoitella, suunnitella treenit ja ehkä pyytää apua. Sama juttu lukemisessa. Lukemisessa kannattaa suunnitella treenejä ainakin seuraaville osa-alueille: tekninen lukeminen (=miten kokoat kirjaimista sanoja ja sanoista lauseita) ja luetunymmärtäminen (=mitä lukemasi tarkoittaa ja miten muistat lukemasi). Lisäksi lukemista auttavat tieto erilaisten tekstien rakenteistaja tekstiin liittyvä sanavarasto. Huomaa, että samoin kuin urheilussa yhden osa-alueen treenaaminen tukee muiden osa-alueiden kehittämistä.

Tässä sinulle treeni-ideoita, joita voit kokeilla ihan itseksesikin, ja kehittää omaa lukutaitoasi!

HARKKAIDEOITA TEKNISEEN LUKUTAITOON

Tekninen lukutaito on oikeastaan pohja itsenäiselle lukemiselle. Jos sanojen selvittämiseen ja kirjainten yhdistämiseen, menee kovasti paljon aikaa ja se on hankalaa, ei jää aikaa tekstin ymmärtämiselle. Mitä automaattisemmaksi saat teknisen lukemisen, sitä nopeampaa ja kivuttomampaa lukeminen on ja sitä monimutkaisempia tekstejä ymmärrät.

Huomaa, että lähes kaikki teknisen lukutaidon treenit edellyttävät, että luet aluksi ääneen. Kannattaa lisäksi valita riittävän helppo teksti jostakin itsellesi tutusta aihepiiristä. Älä ota itsellesi liian isoa tavoitetta, vaan mieti, millainen treeni on saavutettavissa oleva. Pystyisitkö vaikka aluksi löytämään aikataulustasi 15 minuuttia päivässä treeniin? Ole luova: Jos ainoa vapaahetkesi on vaikka vessakäynti, lue siellä! Voisitko luopua pelaamisesta 15 minuutiksi? Aluksi uusi juttu voi tuntua vaikealta, mutta kun saat siitä rutiiniin, kaikki helpottuu.

Minuuttilukeminen

Valitse mikä tahansa teksti ja ota esille sekunttikello. Lue tekstiä ääneen minuutin ajan ja merkitse, mihin kohtaan tekstiä pääsit, kun minuutti loppui. Laita sekuntikelloon uusi minuutti ja lue tekstiä samasta kohdasta alkaen ääneen minuutin ajan ja merkitse taas, mihin pääsit. Toista tätä vaikka viisi kertaa. Huomaatko, että pääset joka kerta pidemmälle? Harjoitus siis kannattaa. Tee tätä treeniä vaikka joka päivä. Voit lukea jotakin läksykirjan katkelmaa, sanomalehteä, verkkotekstiä tai kirjaa. Kaikki käy.

Äänikirjan mukana lukeminen

Hanki samasta kirjasta äänikirja ja paperikirja. Kirjastosta voit lainata monia äänikirjoja tai e-kirjoja (voit tietenkin myös hankkia vaikka äänikirjasovelluksen, mutta se maksaa). Laita äänikirja pyörimään, avaa paperikirja samasta kohdasta ja lue lukijan mukana. Näin pääset oikeaan lukurytmiin ja saat apua vaikeissa sanoissa. Välillä voit laittaa äänikirjan pois ja lukea yksin. Huomaatko, kuinka lukeminen helpottuu vähitellen?

Jos et jaksa lähteä kirjastoon esimerkiksi selkokeskuksen sivuilta löytyy uutisia, joissa on sekä teksti että kuunteluversio (www.selkokeskus.fi) tai voit kysyä vaikka isovanhempaa lukemaan kanssasi. Se on ihan hauskaa! Yhtenä vaihtoehtona on laittaa viestiä minulle, niin lähetän sinulle Koivukarin Gartzian ja käyttää sivustolta löytyvää äänikirjaa.

Ilahduta jotakin pientä lukemalla hänelle ääneen

Lähes kaikki pienet pitävät ääneenlukemisesta. Kun harjoittelet lukemista, on tärkeää lukea ääneen ja riittävän helppoa tekstiä. Jos olet vasta aivan lukutreenisi alussa, voit myös harkita kirjoja, joissa on tavuviivat. Se voi vaikuttaa tyhmältä, mutta mieti urheilua: joskus on aloitettava ihan alusta, jos haluaa oppia:). Lukuviivallinen tai helppo lastenkirja voi tuntua kivemmalta, kun luet jollekin pienelle lukijalle ääneen. Onko sinulla pikkusisko tai -veli? Uskon, että he rakastavat ääntäsi ja seuraasi. Lukuhetki voisi olla heille todella tärkeä eikä sinun tarvitse edes kertoa, että harjoittelet!

HARKKAIDEOITA LUETUNYMMÄRTÄMISEEN

Muista, että eri tekstit vaativat hiukan erilaista luetunymmärtämistä. Erityisesti mielukuvitukselliset kirjat ja oppikirjat eroavat toisistaan paljon.  Mielikuvituskirjojen kohdalla jokainen meistä ymmärtää tekstin eri tavoin riippuen aikaisemmista kokemuksistamme, mutta oppikirja tekstin tarkoitus on, että kaikki ymmärtävät sen suurinpiirtein samalla tavalla. Eri teksteillä on erilainen rakenne ja rakenteen huomaaminen tekee lukemisesta helpompaa. Esimerkiksi kertomuksessa tärkein asia on usein keskellä tai lopussa, mutta uutinen alkaa tärkeimmästä asiasta.

Kuuntele kirjoja

Jos tekninen lukutaitosi on vielä hiukan haparoivaa ja vie paljon energiaasi, kannattaa välillä kuunnella äänikirjoja. Kun kuuntelet, voit keskittyä enemmän ymmärtämiseen. Kuullunymmärtäminen on pikkuisen eri asia kuin luetunymmärtäminen, mutta se ei haittaa. Huomaa, että kirjojen kuunteleminen vaatii hiukan tottumista. Itse olen huomannut, että keskittyminen kuuntelemiseen vie noin 10 minuuttia ja että toisissa tilanteissa on helpompi keskittyä kuuntelemiseen kuin toisissa. Itse kuuntelen mielelläni automatkoilla ja siivotessa.

Kuuntelukirjoja on tosiaan saatavilla monista paikoista. Pelkkään kuunteluun voit etsiä kuunneltavaa myös esimerkiksi Yle Areenan kuunnelmista tai Satupäivän sivustolta. Jos huomaat, että kuunteleminen sopii sinulle hyvin ja voisi auttaa sinua myös läksyissä, voisit kysyä opettajalta tai kirjastosta Celian kirjapalvelusta, josta voi tilata myös oppikirjoja äänikirjoina.

Valitse kuvallisia kirjoja

Kuvalliset kirjat auttavat sinua luetunymmärtämisessä, sillä kuvasta voit saada informaatiota, joka auttaa sinua ymmärtämään tekstiä. Selaile siis kirjoja ja katso, että niissä on hyvät kiinnostavat kuvat. Helppolukuissa ja kuvakirjoissa on aina kuvia.

Olen myös huomannut, että kuvat voivat auttaa sinua keskittymään lukemiseen treenin alkuvaiheessa. Lukeminen vaatii keskittymistä ja toisinaan se on vaikeaa. Jos et jaksa lukea, voit katsoa kuvia ja pysyä tekstin aihepiirissä. Ilman kuvia voi käydä niin, että unohdat lukemasi ja se turhauttaa!

Lue kirjasarjoja ja/tai tutuista aiheista

Valitse jokin kirjasarja, jossa on kiinnostava aihepiiri. Luetunymmärtäminen helpottuu, kun tunnet tekstin sisältöä ennestään ja sinulla on tietoa, miten kirja etenee (ne metakognitiot!). Lukeminen on tekstin sisältämän ja aikaisemman tietosi summa, mikä tarkoittaa sitä, että tuttua tekstiä on helpompi lukea. Saman kirjasarjan juoni etenee usein aika samalla tavalla, siinä on samanlaiset henkilöt ja samantapaista sanastoa. Näin lukeminen helpottuu kirja kirjalta. Saman ilmiön huomaat, kun valitset luettavaksi kirjan, jonka aihepiirin tunnet ennestään. Kirjoja löytyy melkein kaikesta, jos et itse löydä, kysy kirjastosta!

Katso kirjasta tehty elokuva

Lukemisen harjoittelua helpottaa siis paljon tuttuus. Tällöin yksi vaihtoehto voisi olla, että katsot ensin elokuvan ja sitten luet kirjan. Tällä tavalla saat paljon tukea lukemisen harjoitteluun. Toisaalta kirja ja elokuva ovat aina hiukan erilaisia eli tämäkään vaihtoehto ei ole tylsä. On kiinnostavaa nähdä, mitä osuuksia elokuvaohjaaja on valinnut kirjasta leffaan ja miten tulkinnut asioita.

Tee muistiinpanoja

Olen huomannut, että joidenkin tottumattomien lukijoiden voi olla vaikea muistaa, mitä on lukenut ja se turhauttaa eikä oikein voi ymmärtää luettua. Muistiinpanot voivat olla haluamasi kaltaiset, mutta hyviä keinoja ovat esimerkiksi käsitekartat ja listat. Voit tietysti myös vaikka kertoa kännykkään tiivistelmän lukemastasi ja kuunnella sen, ennen kuin jatkat.

Jos haluat, että muistiinpanot tukevat lukutreeniäsi parhaalla mahdollisella tavalla, voisi muistiinpanot tehdä niin, että ne ovat tekstin rakenteen mukaiset. Näin opit vähitellen huomaamaan, mikä on erilaisten tekstien rakenne ja lukeminen helpottuu. Tekstin rakenteita löydät osittain googlettamalla tai voit, erityisesti oppikirjatekstien kohdalla, kysyä rakennekaavaa opettajalta. Se kannattaa!!

Lue helppoja tekstejä

Jos olet kokematon treenaaja, ei kannata ehkä heti lähteä liigatasolle. Lukeminen kannattaa aloittaa riittävän helposti ja sitten edetä vaikeampiin teksteihin. Siinä ei ole mitään hävettävää, sillä helposta aloittamalla treeni on tehokasta ja etenet nopeasti. Voit myös kysyä kirjastosta, opettajalta tai katsoa netistä selkokirjoja (www.selkokeskus.fi). Ne on tarkoitettu aloitteleville treenaajille.

MUISTA, että

lukutaidon treenaaminen on helppo tapa vaikuttaa koulumenestykseen ja siihen, millaiseksi tulevaisuutesi muodostuu. Lukutaidon treenaaminen ei vaadi koulukirjojen lukemista, vaan voit lukea, mitä sinua kiinnostaa. Tutkimukset myös osoittavat, että mielikuvituskirjojen lukijat ovat hyviä lukemaan kaikenlaisia muitakin tekstejä. Kirjoja lukemalla voit siis vaikuttaa koko koulunkäyntiin aika helpolla tavalla! Tsemppiä treeniin!