Väinö Riikkilä Seuran perustaminen

Kerttu Kelosto kertoo Väinö Riikkilä Seuran perustamisesta seuraavaa: Kerttu Kelosto

Tulimme kirjallisuusseminaarista, ja ennen kuin olimme Raumalla eräs mukana olleista sanoi minulle, että sinä et sitten ole saanut perustettua Raumalle kirjoittaja- tai kirjallisuusseuraa. Vastasin, etten ole luvannutkaan.

Ajatus kirjallisuusseuran perustamisesta ei kuitenkaan jättänyt häntä rauhaan, vaan mietteet saivat hänet liikkeelle. Hän pisti kaikki Raumalla eläneet ja kirjoittaneet kirjailijat ylös. Sitten välähti: Väinö Riikkilä. Hän on kirjoittanut kaikki kirjansa Raumalla ja on myös elänyt Raumalla (tarkennus 6.1.2015 Väinö Riikkilän pojan Vesa Riikkilän mukaan  Riikkilä kirjoitti ensimmäisen kirjansa Kymenlaaksossa, mutta se julkaistiin vasta perheen asuessa Raumalla).

Kerttu Kelosto pisti tuulemaan. Saatuaan luvan kirjailijan pojalta nimikkoseuran perustamiseen Kerttu Kelosto, Eero Oksanen, Väinö Saarinen, Timo Tainio sekä Hannu Heino perustivat Väinö Riikkilä Seuran vuonna 1986.

Väinö Riikkilä Seura järjesti esimerkiksi luentotilaisuuksia sekä kirjoituskilpailuja. Vuonna 1996 toiminta sai uuden käänteen, kun Kotkan Pekkas-akatemiasta kerrottiin, että heitä kiinnostaisi pitää Pertsa ja Kilu -päivät.

Johtokunnassa pohdittiin yhteistyömahdollisuutta ja päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että jokavuotiset nuorisokirjallisuuspäivät ovat parillisina vuosina Kotkassa ja parittomina vuosina Raumalla. Paljon apua päivien järjestelyissä on saatu Tampereella sijaitsevalta Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutilta.